Yoga Therapie

Yogatherapie benadert de mens als geheel multidimensionaal wezen. Yoga Therapie behandelt geen lichaamsdelen of condities. We helpen een mens die pijn ervaart, op welk gebied dan ook. Het is een veilige manier van werken met het natuurlijke vermogen van lichaam en geest om het welzijn te optimaliseren.

Een yogatherapeut heeft niet de rol van een healer maar van een facilitator. Pijn en ziekte zijn deel van de menselijke ervaring. Yoga Therapie werkt daarmee in plaats van er tegen te vechten. De doelen van yogatherapie omvatten het elimineren, verminderen of beheren van symptomen die lijden veroorzaken. Het verbetert lichaamsfuncties, achterhaalt onderliggende oorzaken van de ziekte, identificeert de relatie en identificatie met de toestand, en biedt ondersteuning voor een betere gezondheid en welzijn.

Hoe werkt het?
Yoga therapie brengt de persoonlijke situatie grondig in kaart om zo te kunnen bepalen hoe de yoga filosofie, -technieken en -modellen op een veilige manier te gebruiken exact op de persoon afgestemd. In deze aanpak worden lichaam, adem, geest, intellect, gevoelens, emoties en gevoel van zingeving geïntegreerd. Yogatherapie integreert deze yogatools om meer helderheid te krijgen over wat je beperkt in het leven zodat je je meer kunt openen en jezelf en je situatie beter begrijpt. Van dit nieuwe bewustzijn is verandering mogelijk naar een lichter leven met meer gemak en veerkracht. Voorbeelden van tools die kunnen worden ingezet:
– Oefeningen en houdingen
– Ademhalingstechnieken
– Meditatie
– Zelfzorgmethodes
– Leefstijltips

Voor wie?
Yoga Therapie faciliteert en geeft support bij specifieke levensthema’s en gerichte lichamelijke aandoeningen.
Bijvoorbeeld:
– Rug en nek klachten
– Burn out
– Depressieve gevoelens en angst
– Spijsverteringsproblemen
– Slaapstoornissen
– Astma en andere ademhalingsaandoeningen
– Herstel na ziekte
– Trauma
– Chronische stress

Yogatherapie kan levens veranderen door de perspectieven van mensen in het leven te veranderen, gewoontes positief beïnvloeden, de gezondheid verbeteren, symptomen helpen beheersen en lijden verminderen of volledig elimineren. Door yoga en yogatherapie te beoefenen, worden we helderder in de geest, gezonder in het lichaam en nemen we betere beslissingen.

Wendy is yoga therapeut in opleiding en aangesloten bij de International Association for Yoga Therapists (IAYT) en bij de International Kundalini Yoga Teacher Association (IKYTA).