Thema februari 2018: Adi Shakti

BLOG

De aankomende maand zullen we in alle dagelijkse lessen aandacht besteden aan de oerkracht, de vrouwelijke energie die leven geeft, Adi Shakti. De aandacht zal liggen bij het herkennen, eren en ervaren van deze kracht die in onszelf besloten ligt en het in balans brengen van deze vrouwelijke energie met de mannelijke tegenpool.

Twee polen in balans

Adi Shakti, de primal force, de oerkracht, de baarmoeder waaruit alles is geboren. Deze vrouwelijke energie creëert leven en is het leven zelf. Het is de allesomvattende ongemanifesteerde energie en is op zoek naar avontuur! Het antwoord is Shiva, de mannelijke energie, die haar helpt zich te manifesteren in de wereld. De vrouwelijke energie beweegt en stroomt vrij en de mannelijke energie begrenst haar en geeft haar vorm. Ze spelen samen en zijn twee polen in balans.

Raken die polen uit balans dan raken wij en de wereld uit balans. Daar waar de mannelijke energie overheerst, is ratio, strategie en naar buiten gericht zijn de norm. Om te overleven en te functioneren hebben vrouwen dan de neiging die mannenenergie over te nemen in hun eigen gedrag. Zij proberen hun kracht terug te krijgen met mannelijke tools als overheersing, machtswellust en woede. Zowel de man als de vrouw blijft verward achter. Door de kracht van de ander te onderdrukken wordt de eigen kracht niet groter, maar het maakt beide machteloos. Het haalt het mannelijke uit de man en het vrouwelijke uit de vrouw en de aantrekking verdwijnt.

Nu is het moment voor Adi Shakti om op te staan. Puur vanuit de vrouwelijke oerenergie, die ze is: creativiteit, zachtheid, speelsheid en overgave. Het zit in ieder van ons, man of vrouw. En we verlangen er naar. De wereld snakt er naar. De weg er naar toe is van je hoofd naar je hart en je intuïtie leidt je. Het is tijd voor het goddelijke vrouwelijke om zich uit de ketens te bevrijden en te stijgen naar haar volle potentie. Niet met als doel de mannelijke kracht te onderdrukken, maar die juist de kans geven ook de ketens los te laten en in zijn volle kracht te komen. De mannelijke en de vrouwelijke energie horen bij elkaar, ze zijn twee aspecten van het Ene. Yin en Yang, en beide bevatten een deel van de ander.

Nu is het moment voor Adi Shakti om te schijnen. Ze is naar binnen gericht en ontvankelijk, en de drijvende kracht achter alle actie. Heb de vrouwenenergie lief. Eer haar, bemin haar, houd van haar. Alleen dan kan ook de mannelijke energie in evenwicht komen. En wanneer beide energieën hun plek volledig innemen in de wereld en in de mens, is het onmogelijk voor één om meer of minder te zijn dan de ander. Zij zijn één en overal.

Nu is het moment voor Adi Shakti om te rijzen. Maar haar energie kan alleen vrij en in volle overgave stromen door zijn mannelijke sturingskracht en veilige aanwezigheid, waarna alleen zij voor beide de deuren kan openen naar goddelijke versmelting. Al waren ze in wezen al nooit gescheiden. Zoals hitte niet is te scheiden van vuur, druppels niet van water, lippen niet van de kus, de dansers niet van de dans. Laat Shakti en Shiva samen dansen in hun huis, het universum. Na het ademen van de laatste zucht, imploderen beide in Shakti. Zij sterven en herrijzen.